Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor gevelstenen, gevelelementen of steenstrips uit beton. De stenen ogen strak, zijn makkelijk in onderhoud en uitermate bestand tegen weer en wind. Bovendien zorgt een combinatie met gevelisolatie voor een aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie. De thermische prestaties verhogen, het energieverlies neemt drastisch af. Een toekomstgerichte investering dus, die je energiefacturen verlaagt en de waarde van je woning opdrijft.

Meteen maar de handen uit de mouwen steken, dus? Wacht even. Want net zoals bij de renovatie van bakstenen gevels, is ook gevelbekleding in beton in de meeste gevallen onderhevig aan een vergunningsplicht. Het zijn de gewestelijke overheden bij wie je de vergunning dient aan te vragen. Checken of je effectief een vergunning nodig hebt, doe je best bij de stedenbouwkundige dienst van je stad of gemeente.

Stone&Style - witte gevelstenen
Panorama Nordic White

Straatbeeld wijzigen? Vergunnen is de boodschap

Grote renovatiewerken aan je gevel vereisen nagenoeg altijd een vergunning van de lokale of regionale overheid. De hoofdregel luidt: als de werken het uitzicht van het straatbeeld wijzigen, is een vergunning verplicht. Denk hierbij aan een gevel in een totaal andere kleur, in nieuwe materialen of een renovatie die structurele veranderingen meebrengt.

Het is dus best mogelijk dat je jouw achtergevel (en soms ook zijgevel) kan aanpakken zonder vergunning – zolang je tenminste het volume van je woning niet groter maakt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een extra buitenschil op je bestaande gevel plaats. Zo neemt jouw woning méér plaats in en dat kan nooit zonder vergunning. Dat principe geldt ook wanneer je een extra laag buitenisolatie plaatst.

Leer meer over een energetische renovatie met betonnen gevelstenen

Gouden regel: eerst checken!

Voor kleine herstelwerken – denk hierbij een opknapwerken of een nieuwe laag verf in dezelfde kleur als voorheen – heb je door de band genomen geen vergunning nodig. Maar ook hier spreken we veiligheidshalve in de voorwaardelijke wijs. Want om het nog ingewikkelder te maken variëren de regels lichtjes in Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Onze gouden raad is daarom: plan je werken aan je gevel of gevels? Check dan voor alle zekerheid eerst even bij de stedenbouwkundige dienst van je stad of gemeente. Beter voorkomen dan (onnodig) genezen!

Stone&Style - witte gevelstenen
Panorama Cloud White

De regel van drie

1. Voor je de aanvraag van je vergunning opstart, check je ook best eerst of je voor jouw type renovatie een architect nodig hebt. 

In sommige gevallen is dat van overheidswege verplicht. Voor een nieuwe bekleding van je gevel (zonder structurele wijzigingen) is dat normaliter niet het geval. Maar ook hier kan jouw stad of gemeente elke twijfel wegnemen.

2. Eens je dat hebt uitgeklaard, informeer je best bij de gemeente welke procedure je best volgt. 

Een gewone (mét openbaar onderzoek) of een vereenvoudigde. Zij kunnen je een stappenplan meegeven dat je punt na punt kunt afvinken. Je ontdekt zo ook tot wie je jouw aanvraag moet richten: tot je gemeente, de provincie of het gewest waarin je woont (Vlaanderen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of Wallonië).

3. De aanvraag zelf kan in de meeste gevallen digitaal gebeuren:

  • In Vlaanderen via het Omgevingsloket Stedenbouwkundige handelingen. In functie van welke procedure je volgt kan dat via een ‘snelinvoer’ (bvb voor een nieuwe gevelbekleding) of via een gewone invoer (voor meer ingrijpende verbouwingen).
  • De formulieren van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je op stedenbouw.irisnet.be. Je kan ze invullen, aangetekend opsturen of persoonlijk afgeven bij je gemeente.
  • Voor Wallonië vind je alle in te dienen documenten op www.wallonie.be. Ook hier kan je de vergunningaanvraag aangetekend versturen of persoonlijk afgeven bij je gemeente. 

Geduldig afwachten

Eens je aanvraag is ingeleverd, dan wacht je. In Vlaanderen hoor je binnen de dertig dagen of je aanvraag volledig is. Vanaf de volledigheidsverklaring moet je 60 of 105 dagen geduld oefenen om te horen of je de vergunning effectief krijgt. Wanneer je ze in handen hebt, mag je nog niet meteen aan de werken starten. Eerst wordt er nog een mededeling geplaatst op de plek van de renovatie. Die blijft er 30 dagen hangen. Wordt er binnen de 35 dagen na aanplakken géén protest ingediend? Dan kan je aan de renovatie starten.

In Brussel hoor je binnen de 30 dagen of je vergunning is goedgekeurd. Na de uitreiking krijgen omwonenden nog 20 tot 30 dagen de tijd om protest aan te tekenen. 

In Wallonië geeft de overheid doorgaans – tenzij er protesten zijn – binnen de 30 dagen antwoord. Eens je vergunning in handen, mag je onmiddellijk met de werken starten.

Stone&Style Building - Nordic White

Zin in meer?

Op zoek naar inspiratie voor jouw gevel?

Neem hier een kijkje naar onze referenties.

 

Advies of een offerte nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op met building@ebema.be of via +32 89 61 00 11.

Ontdek meer tips