De voordelen van steenstrips

Panorama steenstrips Eco - Cloud White
Lichtgrijze steenstrips

De voordelen van steenstrips

Steenstrips zijn dun. Héél dun. Dat brengt een resem voordelen mee. Zo zijn ze plaatsbesparend, esthetisch, relatief licht, kostenefficiënt, ecologisch verantwoord én vlot te plaatsen. Al die voordelen in detail uitspitten? Dat deden we al voor jou. 

Lichtgrijze steenstrips
Panorama steenstrips Eco - Cloud White

Plaatsbesparend

De steenstrips van Ebema_Stone&Style zijn 2 centimeter dik. Een heel verschil met klassieke bakstenen die gemiddeld 10 centimeter diep zijn. Met steenstrips bespaar je dus heel wat centimeters. Soms is dat cruciaal. Denk maar aan oudere woningen die kort tegen de straat aanleunen of zelfs op het trottoir staan. Steenstrips zorgen er dan voor dat je je gevel toch kunt isoleren, zonder de voorgevel té ver naar voren te schuiven. Zo maken kleine centimeters al snel een groot verschil. 

Niet alleen voor renovaties, ook voor nieuwbouw biedt een smal formaat extra voordeel. Wanneer je een woning, garage of poolhouse wilt bouwen, ben je wettelijk verplicht een bepaalde afstand tot je perceelgrens aan te houden. Doordat betonnen steenstrips zo dun zijn, heb je dus meer ruimte over voor waar het écht telt: je interieur. 

Esthetisch

Betonsteenstrips bestaan in een breed gamma van verschillende kleuren. Van gebroken wit en zandkleur naar donkerrood, grijs en zwart. Natuurlijk is het mogelijk om verschillende kleuren te combineren voor een opvallende look. Hoewel wij adviseren om voor één kleur te gaan zodat de strakheid van de steen maximaal tot haar recht komt. Daarnaast kan je ook spelen met diverse metselverbanden, die elk hun voordeel hebben. 

Op zoek naar extra inspiratie? Hier verzamelen we de geveltrends voor 2025. Met foto’s van uitgevoerde projecten én getuigenissen van bouwheren.  

 

Rode steenstrips
Panorama steenstrips - Tuscan Red

Relatief licht

Steenstrips zijn relatief licht. Logisch. Ze zijn minder dik dan gevelstenen zonder aan kracht en stabiliteit in te boeten. Betonnen steenstrips zijn ware krachtpatsers. Je loopt dan ook geen risico op barsten of scheuren. Met dit type van gevelbekleding geniet je jarenlang van een mooie kwalitatieve gevel.

Een ander interessant voordeel. Je kunt de steenstrips namelijk ook verticaal verlijmen. De lange, slanke vormgeving van de stenen creëert verticale lijnen. Die maken je woning optisch hoger. Extra indrukwekkend dus. 

Plaatsing steenstrips op isolatie
Plaatsing Panorama steenstrips Eco op isolatiepanelen

Duurzaamheid

Niet alleen het productieproces van geperste steenstrips maar ook de toepassing ervan is een duurzaam alternatief. Dit dankzij hun slanke formaat. Betonnen steenstrips zijn namelijk dé ideale oplossing om gevels te isoleren tijdens een renovatie. Bovendien is er minder transport nodig om de steenstrips te vervoeren naar de werf.   

Wie nu een energieverslindende woning koopt met EPC-label E of F, is verplicht om energetisch te renoveren. De gevel isoleren is hierbij een logische duurzame ingreep. Omdat steenstrips in beton zo dun zijn, zijn ze prima geschikt voor gevelrenovaties. Zo worden woningen meteen een stuk energiezuiniger. Een financieel voordeel én goed voor het milieu. 

De smalle vorm heeft nog een ander duidelijk duurzaam voordeel. Minder dikte betekent minder benodigde transporten. Door de slanke vorm passen er meer stenen op één pallet. Dat verkleint de ecologische voetafdruk aanzienlijk én voorkomt extra verkeersdrukte. Wil je zelf berekenen hoeveel paletten jij nodig hebt voor jouw project? De handige rekentool onderaan op deze webpagina berekent per vierkante meter het aantal stenen, het gewicht en het aantal paletten. 

Plaatsing betonnen steenstrips
Plaatsing Panorama steenstrips Eco - Cloud White

Plaatsing

Een klassieke muuropbouw bestaat uit een binnenmuur van snelbouwstenen, met daarrond een dikke jas van isolatieplaten. Dan volgt er een luchtspouw en een buitenschil met gevelmetselwerk.

Een opbouw met steenstrips ziet er anders uit. De snelbouwstenen en isolatieplaten blijven behouden. Maar nu worden de steenstrips rechtstreeks op de isolatieplaten gelijmd. Een luchtspouw is niet meer nodig. In combinatie met de dunnere steen is het duidelijk waarom we steenstrips eerder al plaatsbesparend noemden. 

Met steenstrips werken, vraagt dus een andere techniek. We overlopen stap voor stap het plaatsingsproces voor gevelrenovaties met betonsteenstrips. Mét handige plaatsingsvideo, belangrijke aandachtspunten en plaatsingstips. 

Met 13 verschillende trendkleuren vind je zeker je weg in ons aanbod. Een geperste steenstrip die dankzij het geoptimaliseerde productieproces minder grondstoffen vereist en minder afval veroorzaakt. Een echte revolutie in het persen van dunne steenstrips in beton. Ontdek het nu!